Posted on 2 komentarja

Longboard 101, 5. del – Podvozje

Podvozje.. Ena od glavnih komponent longboarda. Trucksi omogočajo zavijanje ter predstavljajo povezavo med koleščki in dilo. Seveda pa tu, če se malo bolj poglobimo, spet ni vse tako preprosto. Na trgu namreč obstaja velika izbira longboard podvozji, ki pa se ne razlikujejo le po imenih in izgledu.

Za začetek bom raložil kaj sploh sestavlja podvozje. Če ga razstavimo ga lahko v osnovi razdelimo na dva dela. Prvi del je baseplate. Baseplate je del podvozja, ki je pritrjen na longboard. Drugi del je hanger, na katerem je os. Na os se pritrdijo koleščka. Hanger je povezan z baseplateom preko pivot-a (kroglični sklep.. pravega prevoda ne poznam) in preko kingpina, ki je glavni vijak v podvozju. Na njega so vpete gumice, ki omejujejo nagibanje hangerja. To bo bolj podrobno opisano v članku o bushingih (gumicah).

Dejansko pa lahko podvozje razdelimo na dva tipa, ki pa se razlikujeta glede na postavitev kingpina. En tip je regular kingpin truck (“normalna” postavitev glavnega vijaka) ter reverse kingpin truck (kjer je vijak postavljen malce drugače).

Regular kingpin truck je tak, kot je na navadnih rolkah. To pomeni, da je kingpin postavljen bolj pokončno in za osjo.

Primer so independent podvozja:

Pri reverse kingpin podvozjih pa je kingpin pod veliko večjim kotom ter gleda skozi hanger. Zelo popularen primer so Randal podvozja:

Katera podvozja so boljša je popolnoma stvar okusa in preferenc. Da dejansko občutimo razliko in lahko podamo mnenje, kaj je bolje, je potrebnopoizkusiti oboje. Vseeno pa je opazna očitna prevlada reverse kingpin podvozji pri hitrejših disciplinah, kjer je stabilnost pomembna (čeprav bojda zadnje časa raste uporaba independent podvozji za lažje downhill-e), med tem ko so regular kingpin podvozja bolj popularna pri longboardih za freeride, kjer je veliko slajdanja ter pri longboardih za v park (ter seveda pri skejtih).

V sledečih člankih bom bolj podrobno predstavil ta dva tipa podvozji ter druge stvari, ki jih je pametno vedeti v njih.

2 thoughts on “Longboard 101, 5. del – Podvozje

  1. Andrew Mercado one of the few riders downhillin on independent – regular kingpin trucks
    indys trucks kicks ass!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=UwKLhDF2-HU

  2. Hudo! No, to dokazuje, da je vse stvar preferenc :)

    cist sick filmčk. Odkar je Sector9 dubu Pillonija se je kvaliteta filmčkou zbolšala za ogromn.. :

Comments are closed.