Posted on 6 komentarjev

Longboard 101, 4. del – Materiali

S pomočjo prejšnjih člankov smo videli, da je longboard dila malo bolj zakomplicirana stvar, kot pa le kos lesa. Sedaj pa bomo spoznali, da sploh ni potrebno, da je iz lesa :)

Kateri material je uporabljen pri gradnji longboarda močno vpliva na to, kako se bo longboard obnašal na cesti. Nekateri materiali so bolj primerni za downhill, nekateri za freeride, dancing po drugi strani spet zahteva drugačne lastnosti in tako dalje.

Vseeno pa na trgu ni tako ogromne ponudbe različnih materialov. Predvsem tu prevladujeta javor in bambus. Kateri je boljši je stvar debate, je pa zagotovo, da je bambus bolj upogljiv. Posledično prenese večje obremenitve, razpoke zaradi stresa pa se pojavijo kasneje. Te lastnosti so krive, da so praktično vse bolj flexi dile iz bambusa. Nekatere firme celo prisegajo le nanj. Taki sta recimo Loaded in Rayne. Te načeloma uporabljajo kombinacijo bambusa in steklenih vlaken. iz javorja pa lahko naredimo bolj toge dile, kar je pri downhillu dobrodošlo. Dober primer tega je Comet Voodoo ali pa Landyachtz Evo. Argumenti za izbiro materiala pa so v tem času tudi ekološki. Bambus hitreje raste kot javor in zato uporaba tega materiala ne vpliva tako močno na okolje.

Drugi materiali, ki pa jih lahko še najdemo pa so, na primer, karbon. Tu gre za nadgradnjo lesenih dil. Načeloma so grajeni tako, da ohranijo lesen okvir, sredico zapolnijo z lahko in odporno peno, dilo pa nato oblečejo v karbonska vlakna. Dila je zato lažja in s tem preprostejša za nadzorovanje. Karbon pa tudi odlično pobira tresljaje. Te dile so dražje in se načeloma uporabljajo le na tekmovanjih iz downhilla.

Poleg karbona se pa najde tudi ostala “eksotika”. To je lahko kovina ali pa plastika. Po spletu se pojavljajo slike kovinskih dil. Ker so narejene iz enega kosa aluminija in so izrezljane s CNC orodjem, lahko dosežemo čudovite oblike in vzorce. Plastične dile so sicer bolj pogoste od kovinskih a vseeno redke. Glavni izdelovalec takih dil je Flexdex. Nekateri pravijo da imajo te dile mrtev flex, a vse je stvar okusa

Konec koncev je tako kot pri večini stvareh pri longboardu material del osebne preference, čeprav je del vseeno podrejen disciplini, s katero se ukvarjamo. Je pa lepo videti, da se longboard premika v bolj ekološko smer. Vedno bolj so popularne bambusove dile, uporabljajo se naravna lepila, ki niso škodljiva za okolje, itd…

Za zaključek dodajam slike aluminijastega in plastičnega longboarda. Javorjevega in bambusovega je pa brez veze kazat ker.. pač oba zgledata, kot da sta iz lesa, kar tudi sta :)

6 thoughts on “Longboard 101, 4. del – Materiali

 1. Upam, da vam je všeč članek, pa da se kej naučite. Materiali dosti vplivajo na to, kako se vozimo na dili. Prvi dve dili, ki sem jih imel (sector9 OG cloud in Landyachtz DropSpeed) sta bile obe iz javorja. Rayne killswitch, ki ga pa zdej peljem pa je bambus s steklenimi vlakni zgorej in spodej. Kakorkoli, razlika je opazna.. Čene drugega je rayne lažji in tanjši.

  Ima še kdo kake izkušnje z različnimi materiali?

 2. Jst sem imel enkrat iz baltske breze… ta les je precej “mehak” in dila je kar hitro zgubila trdnost + prvi plasti (zgoraj in spodaj) sta popokali… na koncu je vse skupaj bilo kot iz gume :) Ne priporočam…

 3. ja ti naši cometi so iz nekih lesnih kompozitov. Aja, mihael, glede na to da ti je FSM shape všeč je zdaj comet objavil, da so odpravli napake zarad kateih so se dile(še posebaj fsm) razlepljevale. naj bi ble napake v dizajnu to, kar se zdi dokaj logično, gelde na to, da so voodoo-ji narjeni z istimi stroji in iz istih materialov, pa se kar fajn držijo. Baltska breza ma pa baje dokaj podobne lastnosti kot javor recimo, sam finta je v tem, da ko gremo mi nabavit baltsko brezo ponavadi dobimo kar navadno brezo. baltska ma v primerjavi z navadno velik bolj goste letnice, ker raste počasneje in s tem tudi bolj trdna. Te zadeve mi je razlagal vaški mizar in mu kar verjamem. Moj prvi longboard je tudi iz “baltske breze”, pa mi je tip hitro pokazal, da ni, pa ponavadi dajo sam zunanje plasti iz breze, v sredino pa kar nekaj….tak da tisti, ki bi si delali sami longboard ne kupujte vezane plošče, ampak če že pol furnir.

 4. Kaj pa vem… FSM je sicer zelo fajn ampak ko se ti 2 dili sfukajo verjetno že iz principa ne kupiš še tretjo :) Kje pa majo to objavljeno?

 5. aja… pa te dile, k so bile iz baltske breze smo iz Amerike naročili… ne pri nas.

 6. sn bolj za hec reku za fsm :)
  black dog longboards so drugače iz baltske breze, pa so baje ql DH dile.
  iz česa točno so ti cometi pa še vedno točno ne vem, sam composite nekaj nekaj piše :)

Comments are closed.