Longboard 101, 4. del – Materiali

Longboard 101, 4. del – Materiali

S pomočjo prejšnjih člankov smo videli, da je longboard dila malo bolj zakomplicirana stvar, kot pa le kos lesa. Sedaj pa bomo spoznali, da sploh ni potrebno, da je iz lesa :)

Kateri material je uporabljen pri gradnji longboarda močno vpliva na to, kako se bo longboard obnašal na cesti. Nekateri materiali so bolj primerni za downhill, nekateri za freeride, dancing po drugi strani spet zahteva drugačne lastnosti in tako dalje.

Vseeno pa na trgu ni tako ogromne ponudbe različnih materialov. Predvsem tu prevladujeta javor in bambus. Kateri je boljši je stvar debate, je pa zagotovo, da je bambus bolj upogljiv. Posledično prenese večje obremenitve, razpoke zaradi stresa pa se pojavijo kasneje. Te lastnosti so krive, da so praktično vse bolj flexi dile iz bambusa. Nekatere firme celo prisegajo le nanj. Taki sta recimo Loaded in Rayne. Te načeloma uporabljajo kombinacijo bambusa in steklenih vlaken. iz javorja pa lahko naredimo bolj toge dile, kar je pri downhillu dobrodošlo. Dober primer tega je Comet Voodoo ali pa Landyachtz Evo. Argumenti za izbiro materiala pa so v tem času tudi ekološki. Bambus hitreje raste kot javor in zato uporaba tega materiala ne vpliva tako močno na okolje.

Drugi materiali, ki pa jih lahko še najdemo pa so, na primer, karbon. Tu gre za nadgradnjo lesenih dil. Načeloma so grajeni tako, da ohranijo lesen okvir, sredico zapolnijo z lahko in odporno peno, dilo pa nato oblečejo v karbonska vlakna. Dila je zato lažja in s tem preprostejša za nadzorovanje. Karbon pa tudi odlično pobira tresljaje. Te dile so dražje in se načeloma uporabljajo le na tekmovanjih iz downhilla.

Poleg karbona se pa najde tudi ostala “eksotika”. To je lahko kovina ali pa plastika. Po spletu se pojavljajo slike kovinskih dil. Ker so narejene iz enega kosa aluminija in so izrezljane s CNC orodjem, lahko dosežemo čudovite oblike in vzorce. Plastične dile so sicer bolj pogoste od kovinskih a vseeno redke. Glavni izdelovalec takih dil je Flexdex. Nekateri pravijo da imajo te dile mrtev flex, a vse je stvar okusa

Konec koncev je tako kot pri večini stvareh pri longboardu material del osebne preference, čeprav je del vseeno podrejen disciplini, s katero se ukvarjamo. Je pa lepo videti, da se longboard premika v bolj ekološko smer. Vedno bolj so popularne bambusove dile, uporabljajo se naravna lepila, ki niso škodljiva za okolje, itd…

Za zaključek dodajam slike aluminijastega in plastičnega longboarda. Javorjevega in bambusovega je pa brez veze kazat ker.. pač oba zgledata, kot da sta iz lesa, kar tudi sta :)


© 2019 Longboard Magazine Slovenija
LONGBOARD MAGAZINE
SLOVENIJA

Kontakt

Longboard Magazine Slovenija
urednistvo@longboard.si
+386 70 253 495

OR
PRIDUŽI SE NAM!
Živjo! Logboard Magazin Slovenija je več, kot samo spletna stran. Mi smo ekipa in prijatelji, mi smo slovenska longboard scena :) Pri nas je dobrodošel vsak in tako tudi ti. Pridruži se nam! Se vidimo!
{subscription-facebook}
{subscription-google}