Posted on 4 komentarji

Vaflji in C3H7NO2

Pišejo se petdeseta leta prejšnjega tisočletja, iz radia žge Chuck Berry odbijači so kromirani…surfer pride zafrustriran domov iz plaže, ker ni blo valov. Jeznorito zaluča surf v kot garaže in ob omaro iz katere mu pade na glavo sestrina kotalka, cel omotičen stopi v leseno kišto in pade po tleh…pogleda malo levo in desno in nato se mu posveti!…rodil prvi skejt na svetu. Naenkrat je skejtanje najbolj ql stvar na svetu in to vsi počnejo, v trgovinah prodajajo rolke, odvijajo se tekmovanja…

Nato pa kot, da bi ugasnil luč vse skupaj izgine. Skejtanje umre in postane mit, legenda, pripovedka o starih časih, ampak želja in uporništvo tli v posameznikih.
Nato pride leto 1972 in C3H7NO2-formula, ki spremeni skejt industrijo za vedno. To je namreč formula za “gumo” iz katere so narejeni skejt in pa longboard koleščki-pred tem so se uporabljali glineni koleščki.
Frank Nasworthy in Cadillac wheels so začeli revolucijo!

Rokenrol se je počasi prelevil v metal in pa punk in vzporedno s tem tudi način rolkanja v vseh svojih podzvrsteh. Rolkat bos ni bilo več prijetno in tukaj vstopi Paul Van Doren s svojim “vafl” podplatom, ki je bil ustvarjen namensko s skejtanjem v mislih.

Tony Alva in Stacy Peralta še nekoliko dodelata te legendarne čevlje in zdaj ni bilo več poti nazaj, rolkanje se je rodilo,živelo, umrlo in preživelo! Vsakih nekaj let se ta zvrst izražanja vzporedno z rokenrolom vrne tja kamor spada in nekoliko ponikne ampak nikoli popolnoma ne izgine ampak se le vrne se močnejše in bolj žleht!


Od teh fantov in punce na fotografiji se lahk marsikaj naučimo, saj bi brez njih danes morda mi bli baletniki na dilah…Ta mularija je skejtala za preživetje, to je bila njihova najemnina, njihov kruh…dar po eni strani, prekletstvo po drugi.

Kar hočem povedat je to, da živimo v zlatih časih skejtanja/longboardanja in nas večina tega ne počne za preživetje, ampak sprostitev, zato se tako tudi obnašajmo preden vse skupaj postane breme in delo.

Rock n`skate roll!!!!!!!!!

4 thoughts on “Vaflji in C3H7NO2

  1. če še kdo ni gledov filma Lords of Dogtown nej si pogleda. govori o začetku skejtanja.

    [youtube]hjePaGEG9xo[/youtube]

  2. Sram je lahk tistega, ki ga še ni gledal:>

  3. Supr člank! :)

Comments are closed.