Posted on 2 komentarja

Rakitna (85 kph)

Končno sva se z Lukatom odpravila na Rakitno. Ne vem zakaj smo potrebovali skoraj celo leto, da smo se končno odločili odfurati to progo ampak tko kot pravijo… vse ob svojem času. Nedelja, precej mrzla nedelja… nič sonca, samo oblaki, ki grozijo, da se bojo vsak čas spraznili. Dobrih 20 minut vožnje iz Ljubljane in že sva bila tam. Že ob prvem pogledu na klanec se je v meni prebudila zver in točno se vedel, kaj sledi.

Dolžina proge je celih 6.5 km. Prvi spust nekoliko bolj “lejmersjki” glih tolk, da se malo razgibamo in ogrejemo. Začetek proge (označeno na mapi, spodnja pika) je na precej lepem ovinku na katerem je veliko prostora, lahko bi na njemu obrnil šleper :) … Čelada gor, dvakrat zaploskaš in te že nese… V prvem delu proge so ovinki precej pregledni in lahko se lepo držiš svoje strani ceste. Na začetku bolj počasno pol pa konstantna akceleracija do hitrosti 80 kph. Ta “prvi” del proge ima lep iztek v skoraj ravnino dolgo kakih 100 m. Po želji se lahko tukaj vstavimo in obrnemo in ponavljamo vajo :) lahko pa tudi nadaljujemo.

Sledi precej bolj strmi del, ki ima par zajeb… ovinkov. Zaradi prometa na cesti, ga je najbolje “preskočiti” razen če ti ni žal šuhov, saj je potrebno konstantno zavirati. Sledi še spust v “čistino” do “avtobusne postaj”. Eeeee, tukaj pa prava stvar :)

Spust od “avtobusne postaje” do Preserja je zares čudovit. Precej bolj raven in strm, asfalt pa ne bi mogel biti lepši! Sicer na celi progi ni nobenih resnih poškodb vozišča razen ene okrogle luknje (na začetku proge), ki se ji brez problema izognemo. Aha… od avtobusne postaje do Preserja… Noro. Ta del proge je verjetno najlepši spust, ki sem ga kadarkoli odfural. Samo zadnji ovinek zahteva nekoliko več omembe… in sicer gre za levi ovinek v katerega pribiješ s hitrostjo cca 80 kph in je potrebno nekaj več veščine, da se ga uspešno zvozi. Sledi iztek v hrib po isti cesti, ki zapelje v vas Preserje. Največja hitrost, ki sem jo tukaj dosegel je bila cca 85 kph.

Proga je odlična tudi za freeriderje in surferje po duši, kot je Luka, karvaš lahko na polno, se sprostiš in se izživljaš nad svojo dilco do konca :) Njoy!

Še nasvet: Brez čelade, rokavic in po možnosti usnjenega kombinezona na tej lokaciji raje ne izzivaj usode.

Video (spodnji del… od avtobusne postaje do Preserja)

Video je bil posnet 20.10.2009 furala sva pa Jošt in jst (Mihael).

To pa je drugi video, posnet naknadno 29.10.2009 … tudi Jošt in jst. :)

2 thoughts on “Rakitna (85 kph)

  1. Rakitna je dabest lbd spot. pozornost na motoriste, lokalni promet, gozdna opravila ter pesek ob prvi resni pozebi. Asfalt je kul, cesta pregledna.
    ;)

  2. dbest track ever :) thanks za komentar oz dodatna pojasnila / navodila… jst sem pozabil omeniti… cesta je res kar precej prometna in eni ne razmišljajo o tem, da bi se nasproti lahko pripeljal kak kolesar ali longboarder :) je pa res, da so ovinki dosti pregledni, precej bolj kot pa na Gornjem Igu.

Comments are closed.