Posted on 11 komentarjev

Poskus izdelave longboarda

Ko je prišel čas novoletnih zaobljub, sem se odločil, da se bom v kratkem, kot totalni lajik lotil izdelave longboarda.

Plan:

1. Izdelava preše
2. Izdelava modela za stiskanje
3. Izbira furnirja, lepila in lakov
4. Stisk
5. Izrez
6. Preverjanje trdnosti
7. Gremo furat (?!?)

Teorija:

Kako sem si stvar zamislil (ne bom govoril o tem, da sem večino časa obseden z mislijo, kako stvari narediti sam)? Moj cilj je izdelati zadostno trden, varen in vozen longboard pri večji hitrosti (to pomeni, kolikor se da pri mojih sposobnostih na eni izmed lokacij, kjer furam s svojo longboard druščino – http://www.longboard.si/). Ker je vedno panika, kar se tiče denarja, sem se odločil, da projekt razdelim na več delnih projektov in da si za vsakega vzamem čas, denar in se lotim dela suvereno in natančno. Moje izhodišče je 200€ in izjemno malo praktičnih izkušenj iz lesarstva, če izvzamemo uporabo splošnega orodja, kot so elektična žaga, brusilnik, vrtalni stroj ipd. Čas, ki si ga nameravam vzeti je do sezone furanja (takoj ko sneg skopni in so ceste čiste oz. takoj, ko so ceste sčiščene:) ). Ne bom dolgovezil in bom začel s prvim korakom, izdelavo preše.

1. Izdelava preše

Prvotna zamisel je bila preša z običajno sendvič tehnologijo. Za njene plasti sem hotel uporabiti vezano ploščo 30mm, za katero sem prepričan, da je izjemno trdna, vendar je s trdoto in odpornostjo kompatibilna z res “izjemno” ceno :) Ker sem že sumil, da z vezano ploščo nebom prišel cenovno skozi sem za plan B imel dobro staro bosanko z debelino 27mm in dolžino 2,5 m.

Poskus izdelave longboarda

Glede na to, da imam v namenu izdelovati longboarde običajnih velikosti (do 120 cm x 25-30cm) je moja preša velikosti 125x50cm. Za vez med spodnjo in zgornjo plato sem uporabil meterske navoje (M16), ki sem jih razpolovil.

Poskus izdelave longboarda

Po natančem vrtanju lukenj z običajnio “bormašino”, sem ugotovil, da mi v enem mesecu nebo zneslo zvrtati vseh 20 lukenj s premerom 1,8mm za navoj. Nato smo vzeli v roke Hilti z največjim svedrom kar sem ga našel in vola!

Poskus izdelave longboarda
Poskus izdelave longboarda

Cene: bosanka 25€ , navoji 15€, matice in podložke 11€
Skupaj: 51€

2. Izdelava modela za stiskanje

Ta korak mi je že pri načrtovanju delal zelo velike preglavice kako ga realizirati, saj je ravno od natančnosti izdelave modela odvisna končna oblika boarda. Po googlanju sem prišel do ugotovitve, da obstaja zelo trd stiropor, ki ga je mogoče lepo obdelovati in pri vakumski tehniki furniranja izpade fantastično. Ker sem našel neko različico tega stiroporja (styrodur), ki je relativno poceni, sem se odločil da bom poizkusil izdelati kolikor je mogoče natančno matriko. Zaradi moje sendvič tehnologije potrebujem seveda plus in minus matriko, kar v nasprotju z vakuumsko tehniko predstavlja dvojne težave, saj se morata 100% prilegati.

Naj bo jasno, da delamo matrike, ker želimo concave !

Če se poizkus s styrodurom izjalovi, obstaja alternativa: strojno obdelan bukov les(otročje lahko, če smo tišlerji).

Pozitivna stvar, kar zadeva obdelavo styrodura je njegova gorljivost (E klasa). Test s tapetnim nožem ogretim z vžigalnikom je izgledal zelo podobno kot če bi vroč nož potisnili skozi kos masla. Perfect !

Po dolgem merjenju in risanju konkavnosti sem ugotovil, da mi vseskupaj jemlje preveč časa. Ravno zaradi ideje modela iz mavčne plošče sem požrl pol kile praha, saj je brušenje bilo zelo zamudno in nenatančno.

Poskus izdelave longboarda

Domisliti sem se moral nekaj bolj praktičnega in trdnejšega, ki ob toplotnem rezanju z doma narejeno žagico nebo spreminjalo oblike. Tako je iz nekaj vijakov, lesa in podvratne “lajšte” nastal “concaver”, ki upam da se bo kar najbolje obnesel pri rezanju.

Poskus izdelave longboarda
Poskus izdelave longboarda
Poskus izdelave longboarda

Še doma narejena žagica za stiropor, odrezana na dimenzije za stryrodur 120x30cm. Zahvala zanjo gre fantom iz modelarskega foruma, kjer sem zasledil nekaj ekonomičnih idej, vendar zadeve še nisem preizkusil na napetosti, tako da se še za funkcionalnost ne bom veselil.

Poskus izdelave longboarda
Poskus izdelave longboarda

Cene: Ker sem račune vrgel stran, lahko okvirno rečem, da so bili stroški za žago in concaverja (les, vijaki, kotniki ipd.) skupno okoli 15€.

Veliko dela, preden se model sploh odreže, sicer pa tako ali tako ni zanesljivo ali bo styrodur zdržal pritiske. Upajmo, da čas in denar nista bila zaman.

11 thoughts on “Poskus izdelave longboarda

 1. Videti je komplicirano, verjetno bo izdelek dober :) Komaj čakam, da ga bomo lahko sprobali. Thumbs up!

 2. Srečno pri izdelavi.

 3. Tenks !
  Upam da bo kaj časa zdaj 14 dneh, da spravim do faze 4. Update soon :)

 4. …zelo zelo všečno, good luck!…

 5. zakon, se en modelar…oglasi se, ti lahko dam par nasvetov in ti s tem prsparam kr neki eurov glede surovin, predvsem kje pa kaj kupit…Sm kar nekaj casa iskal in testiral razlicne materiale…
  Pa zal ti morm tole povedat, ce ni styrodur “ta hard” (za na tla v industrijskih halah) je tezka da bo zdrzu, ne da bi se sam spestal. Sicer je pa tukaj tud odvisno kolk bos zategnu, sam najbrz mislis cimvec pritiska dobit zaradi trpeznosti. Deck bos v vsakem primeru naredu, sam bos zgubil concave v procesu…

  Pa objavljaj proces naprej prosim…

 6. Kul, mam neki težav okol izbire furnirja…bi se priporočil za kak mail al pa kaj takega :D

 7. hey, mam sam plane za podobn projekt…glede furnirja je baje najboljše javor še posebaj za speeboarde.
  http://www.javor.si/slo/trgovina_ljubljana/trgovina_ljubljana.html
  tule maš razne vrste in debeline na voljo.
  Pa velik sreče.

 8. can’t wait to see the first builds! big up!!!

 9. Jst imam prešo doma tko da ti lahko delo prkrajšam za fazo izdelave preše… se pravi nardiš vse ostalo in pr meni sprešamo če želiš.

 10. Hvala za podnudbo :) Ubistvo je preša itak fertik sam da še nevem kako deluje ker še zdaj nisem nabavil furnirja da bi stisnil :) če se mi izjalovi ti javim :D

Comments are closed.