Posted on 13 komentarjev

Poskus izdelave longboarda 5. del Finito

Končno je ratalo in projekt je našel svoj konec.

Poskus izdelave longboarda 5. del Finito

Izrezal sem na dolžino 105×24. Board je za 90kg človeka preveč flexi,uporabljenih je bilo 7 plasti po 1,5mm kar je skupno malo čez cm, to pa je za tako dilo mogoče premalo oz. bo dilo treba še malo skrajšat in dodat kakšno plast za trdnost ali mogoče poskusit “opevano lepilo”, na katerega se mi ni dalo čakat par tednov ker ga ni bilo za zalogi oz. sem malo poizvedoval in našel to uporabljeno lepilo z zelo podobnimi karakteristikami. Uglavnem je dila lepo vozna, za downhill bo, ko jo pimpnem, ker mi ta flex ne odgovarja najbolje.  Nasploh sem s projektom zadovoljen, ker se mi dila (+the mini fish) ni zlomila ko sem jo posiljeval na sredini in sta obe vozni (glavni cilj). Kar se cen tiče, če bi računal material, ki se je izkazal za uporabnega (ne štejem zajeb**** stirodurov ipd.) in da bi mi vse ratalo iz prve smo pri številki 160€. Dejansko pa sem porabil nekaj čez 200€. Kar se tiče pa mojih prvih lesarskih izkušenj mi je šlo najbolj v nos, ker nisem našel furnirja v takšni širini, da nebi bilo treba vzdolžne plasti sestavljat, kar mi je vzelo kar nekaj časa (na zadnji sliki se lepo opazi kako je plast sestavljena, verjetno je, da tudi to vpliva na večjo flexibilnost deske(ali pa tudi ne))

Sledi še igračkanje z rezanjem različnih kalupov in kombiniranjem različnih drevesnih vrst, tako da se verjetno še vrnem konec poletja, ko bo vreme zabluženo :) do takrat pa upam da mi bo ratalo še par dil.

13 thoughts on “Poskus izdelave longboarda 5. del Finito

 1. jeahhhhh, bravo dude…sej bo, edina sansa, da se naucis shapeat je da delas vec in vec. Pravjo za surfe, da rata shaper dober, ko da 1000 surfov cez prste…Ceprav se cenovno niti prblizn ne splaca takle hobi, je pa vseen fajn pushat dilo, k jo sam poshapeas…vsaj ves kje si zajebu :-)
  P.S.Kerga lima je zmanjkal, a unga k sm ti jst reku???

 2. tenks, itak mi je zakon take stvari delat in mam že nekaj izbolšav na listu in se jih bom kr hitr lotil :) hehe ja cenovno je pač tako tako, meni šteje da sm hepi ko delam, pa če 3 mesce šparam za kvadrat lesa :D
  P.S. ja, sicer nisem šel ravno tja ko si me napotil ampak sem se tu pri lokalcu v domžalah pozanimal in sem ga naročil, pol pa mi je povedal še za neki podobnega pa sem pol šel ta rakoll iskat.
  Če si še zainteresiran za nabavo nekaj več lesa pol javi, js se bom verjetno proti koncu naslednjega tedna spustil v kakšno furnirnico :)

 3. Bravo! Ali je v 200€ stroškov všteto tudi podvozje in kolesca? Ker jst sm se tudi lotu istega projekta in se še odločam ali bom šel do konca ali ne. Prešo sem še naredu in kalup samo še les bi moral kupit… in je res drag jst sem razmišljal da bi kupil bambusov furnir ampak zdaj vidim da je že iz javorja zelo fleksi :)

 4. samo dila, brez koleščkov in aks, to je še okol 100€

 5. ql ql je izpadlo. sam pomoje je bolše, da greš pač novo dilo nardit, ko pa da razrežeš to. Če ne druga si jo daš pač na steno…tvoja prva stvaritev:) moja prva deska sploh nikoli ni bla zmontirana na akse, ker se je že takoj vidlo, da sem obliko sfalil, ampak sem jo vseeno polakiral in “dokončal” in zdej pač henga v delavnici naslonjena na steno. Zakon projekt drugače, pa javi ko boš šel v to frurnirnico al kaj si rekel, mogoče nabavim kaj.

  p.s. crocss-i so začetek konca sveta!

 6. Hej. je že prepozno, ker sem jo skrajšal za 5 centi pa dodal 4mm vezane plate za manj flexa, jo res hočem narest furabilno, dans zvečer jo vzamem iz preše. hehe lej fajn tebi ko maš delavnico, js uporabljam nedokončano kuhinjo v neuporabljenem delu hiše, pa še pricufukelj sem tukaj. Bom ti javil, sicer sem si nabavil zaenkrat nekaj komadov 4mm vezanih plat, da še s temi probam kako in kaj, tako da kak teden, 2 ali 3 še ne bom kam šel.

  p.s. so pa vseeno fajn na nogi, sploh če murkslaš v cele dneve :)

  Sem zaseldil da je blizu Celja neka furnirnica, sam nisem utegnil preverit kako in kaj, Acer al neki takega, poznaš morda ?

 7. Tista deska ko sem jo lansko sezono fural je bla narjena iz treh 4mm vezanih plošč breze, pa je kar zdržala, pa še marsikaj sem se naučil na njej. Zej pa dela družbo prvi:) Sej delavnica tudi pri meni ni kej preveč primerna za delanje longboardov, je bol šlosarska delavnica:) Za furnirnico pa ne vem, jaz sem nabavil lani v slovenijales, al nekaj takega tudi malo pred celjem, pa se mi zdi da majo tudi furnir tam. pol poleti upam da bo čas za kak tak projekt.

 8. se spomenm tvoje dile :) Js sem zdaj tut probal kr iz vezanih plat, samo da sem uporabil topol, ki je še malo mehkejši ampak sem dal 4 plasti, je malo debelejš ampak je trdna. Je manj pacarije če vzameš vezane, pa še odrežejo ti kkr želiš pol pa sam pokneš v prešo pa je. Kk je pa funkcionalna pa bomo še vidli :) upam da bo. hehe če maš šlosarsko delavnico si pa zašvasi eno okovje, pa si naredi hidravlično stiskalnico :D

 9. Pozdravljeni,
  sem nov na tem forumu ker vidim da izdelujete longboarde, vam lahko nekaj predlagam jaz sem izdeloval mountainboard jaz sem uporabil kar običajen vezan les iz breze, ker me je skrbela trdnost le tega sem v sredino dodal dve karbonski lameli ki se upoabljajo za ojačitve objektov in zadeva je prožna trdna sama lamela pri takih obremenitvah ne poči. Če bi kdo rad probal lahko zrihtam kakšen kos.
  Lep pozdrav

 10. pozdrav,

  Vse pride prav, samo da kaj novega sprobamo :) zanima me, a si med lesom in karbonom uporabil lepilo za les?

  lp

 11. Če koga zanima kok se delajo decki (skate ali long…) me lah kontaktira, tudi na vprašanja glede furnirja… ali samih materialov

 12. @deckbuilder a daš kak mail? :)

Comments are closed.