Posted on 4 komentarji

Poskrbimo za varnost

Kot je možno videti v nekaterih filmčkih je longboardanje lahko precej adrenalinski in ekstremni šport. Marsikdaj pozabimo, da v tem prežijo tudi nevarnosti, ki v najhujšem primeru nekoga lahko stanejo življenja. Vsako leto smo priča žalostnim novicam o nesrečah s smrtnim izidom. Tako kot za razne pokole po ameriških šolah lahko krivimo nasilje na televiziji in video igre, lahko v našem primeru krivimo filmčke, v katerih posamezniki noro dirkajo po prometnih cestah ali pa ne uporabljajo primerne zaščitne opreme.

Za spodnji video težko najdem besede, najbolje bo da presodite sami…

V filmčkih ponavadi lahko vidimo nekoga, ki longboard obvlada in dobimo občutek, da furanje ni tako komplicirano in zahtevno ter da to lahko počnemo tudi sami. In prav takrat, ko misliš, da že znaš te vrže po tleh :) Pomembno je, da poznamo svoje sposobnosti in da vemo kje je meja. Pogosto lahko na YouTube vidimo posnetke, ko začetnik/ca enostavno stopi na longboard in se spusti po klancu… kratko za tem pa sledi kar boleč in nevaren padec, udarec z glavo ob tla itn… Prav to so “šolski primeri” nepremišljenosti.

Spodaj je en primer takega posameznika, ki je imel dovolj sreče, da jo je odnesel samo s praskami.

Najverjetneje ste v tem posnetku spregledali, da je fant pravzaprav imel ogromno srečo, da je padel saj se je z očitno preveliko hitrostjo za svoje sposobnosti približeval križišču na katerem niti nima prednosti (če bi bil v avtu)!!! Longboard s katerim se je vozil pa je ravno prav neprimeren za take spuste. V kolikor posnetek pauzirate na 0:12 sek. lahko vidite, da mu je bolj kot za varno vožnjo šlo za to, da je bil videti lep na posnetku, saj ima svojo kul čepico na glavi namesto čelade.

Preden skočiš iz aviona s padalom, moraš vedeti in obvladati kar nekaj stvari… Ni ravno tako, da se iz prve vsedeš v avion, daš padalo na hrbet in se vržeš ven zato ker si zajeban in faca, a ne?
Enako je pri longboardanju in hitri vožnji.

Za spuste vedno izberi tako cesto, ki nima ali pa ima čim manj prometa. V kolikor je možnost naleta avta 1:100  je to že kar precej velika možnost, da se boš vozniku pridružil za volanom ne da bi v avto vstopil skozi vrata. Obvezno imej na glavi čelado pa naj bo zunaj še tako vroče ali pa naj v njej izgledaš kot največji papak. Ko se bo nekdo drugi namesto tebe učil ponovno hodit in brat boš verjetno pomislil “še dobro, da imam čelado”.

Za zaključek nekaj nasvetov:

  • Bodi pozoren na morebitna križišča ali uvoze na cesto po kateri se spuščaš. Kljub temu, da te voznik opazi, obstaja možnost, da bo izpeljal pred tebe ker si ne predstavlja kako hitro se ti pelješ.
  • Bodi pozoren na objekte, ki se nahajajo ob cesti. Že lažji padec v ovinku, ki bi se lahko končal samo z drsenjem se lahko konča z usodnim trčenjem v kak steber ali betonsko škarpo
  • Bodi pozoren na promet, ki prihaja za tabo. Marsikomu, ki se bo pripeljal za tabo mu boš šel na živce in te bo hotel prehiteti. Prav takrat ti lahko spodleti in končaš pod kolesi.
  • Nikoli se v nevarne spuste ne podajaj sam. V kolikor se ti kaj zgodi in si ne moreš sam pomagati lahko obtičiš v kakem jarku do konca življenja.
  • Vedno imej na glavi čelado (ZAPETO) in na rokah rokavice (da ne boš imel odprte dlani kot tisti fant iz videa zgoraj)
  • ZA STARŠE: V kolikor ste svojemu otroku kupili skateboard ali longboard pol ne šparajte še s tistimi 30 euri za čelado!!!

V spodnjem videu lahko vidite, kako se leti ven iz ovinka…

V spodnjem videu lahko vidite kaj dela strah, ko ti nasproti pripelje avto in kako človek podre lastni hitrostni rekord v laufanju…

V spodnjem videu lahko vidimo, kaj se zgodi, ko pripelješ v križišče istočasno kot SUV :)

In še en z zabavnimi komentarji :) vendar ne tako zabavnim padcem…

4 thoughts on “Poskrbimo za varnost

  1. haha, un je dober ko mu reče go pussy :) čelade so zakon!

  2. jaao.. wear helmet or die tryin’

  3. HVALA za te nasvete saj sem začetnik in se še nezavedam dobro kaj se vse lahko zgodi. In pa še eno vprašanje ali lahko pri longboardanju uporabljam kolesarsko čelado ali moram nujno kupit posebno čelado.Če mi bo kdo odgovoril bom zelo vesel.

  4. Načeloma katerokoli čelado :) … ampak najbolje za po mestu “piskerček” ali za downhill “full-face” čelado..

Comments are closed.