Posted on 3 komentarji

Naročanje “čez lužo”

Pogosto pri iskanju longboard opreme preko interneta naletimo na ponudbe spletnih trgovin, ki imajo sedež v ZDA ali Kanadi. Ponudba je cenovno zares bolj ugodna od ponudbe evropskih spletnih trgovin a v celem procesu se skrivajo dodatni stroški.

Zakaj so v Evropi cene dražje?
Ponavadi skate roba v Evropo prispe prav iz ZDA ali Kanade. Poleg tega, da preprodajalci morajo nekaj zaslužiti, ceno zvišajo stroški dobave kar zajema poštnino, carino, skladiščenje,… Zaradi tega je posledično končna cena nekega produkta višja. Poleg tega je Euro močnejša valuta od Dolarja – 100€ ni 100$ ampak približno 140$ (odvisno od trenutnega menjalnega tečaja). Torej, v kolikor v Ameriki nekaj stane 100$ bi pričakovali, da je v Evropi cena tega približno 75€.

Naročanje iz ZDA ali Kanade
Pri naročanju iz Amerike nas presenetijo precej veliki stroški pošiljanja. Pri naročanju kompletnega skateboarda je strošek poštnine lahko tudi do 50,00 EUR! Kot, da to še ni dovolj, bo naročeno blago obtičalo na carini saj je v Slovenijo prispelo izven Evrope. Carina ima nekoliko čudno politiko, pa bodo blago carinili skupaj z zneskom poštinine.  V kolikor ta vrednost presega 150€ boste morali plačati carino, ki pa znaša 25% vrednosti blaga (z všteto poštnino). Kakorkoli obrneš pa se je nemogoče izogniti plačilu davka kar nanese še dodatnih 20% vrednosti blaga (spet z všteto poštnino).

Npr. v kolikor naročamo komplet longboard, katerega cena je 200,00 $, bomo za poštnino morali prišteti dodatnih 63,00 $, kar nanese 263,00 $. Preračunano v EUR  to znese 187,00 EUR. Na carini bomo morali plačati davek in carino (ker je čez 150 €) za kar bomo morali prišteti še približno 70,00 EUR. Vse skupaj bi naneslo na koncu zneslo približno 257,00 EUR, kar bi v bilo približno 360,00 $!

Za isti komplet longboard (kot je vzet za primer) bi pri nas v Sloveniji odšteli 240,00 €, kar je 17,00 € manj, kot pa če bi ga naročili iz Amerike :)

Opomba: Cene in izračun so informativni in lahko, da bi za kak drug izdelek ali pri drugem ponudniku izračun bil drugačen. Ne prevzemamo nobene odgovornosti! :)

3 thoughts on “Naročanje “čez lužo”

  1. Sam sem pri naročanju iz tujih držav večkrat opazil, da ne pošiljajo v Slovenijo. Težavo se potem rešil tako, da sem si našel posrednika, ki ti dodeli ameriški naslov in ti potem z njihovega skladišča pošlje na tvoj domač naslov. Trenutno se mi zdi najugodnjejša Viaddress, pohvalil pa bi jih tudi za hitrost in doslednost.

  2. WoW! Sploh nisem vedel, da ta opcija obstaja! Hvala za info…
    Sicer, problem z carino in drago poštino še ostaja na mizi :( Kake so tvoje izkušnje s tem? Kolikšna je bila poštnina ko si naročal itn?

  3. Sam se naročal opremo za plezanje z neke ameriške spletne strani,(mislim da Moosejaw al neki podobnega). Za večino izdelkov ki so dražji od 22€, ti računajo tudi carino (višina je odvisna od carinske stopnje na izdelek). Portnina je bila nekaj več kot 90USD, je pa bila količina naročenih stvari kar velika, to je bilo cca. 2 leti nazaj. Drugače pa mislim da je na tej strani kalkulator, ki ti v naprej izračuna ceno poštnine glede na težo in kategorijo izdelka.

Comments are closed.