Posted on

Znanstvena fantastika

Longboardanje postaja iz leta v leto bolj resna zadeva, še posebej kar se tiče tekmovanj. Sponzorjev je vedno več, oblikujejo se prava moštva, prav tako pa napreduje tudi tehnologija.

Napredek pa ni le pri longboardih, torej pri materialu, koleščkih ter podvozjih. V šport vedno bolj rine tudi višja tehnologija. Kaj točno ima ta tehnologija za početi v temu športu je sicer stvar posameznika, vseeno pa lahko igra veliko vlogo pri spremljanju napredka svoje vožnje. Tako je prva oblika GPS tehnologije že prikapljala v naš svet.

Longboarderji si sicer pogosto merimo svoje hitrosti in čase z že obstoječimi GPS napravami, največkrat telefoni, vseeno pa ta tehnologija počasi postaja integrirana v našo opremo. Seveda se moramo zavedati, da to še ni del vsakdanjika in je na voljo le sponzorirani eliti ali pa tistim z globoko denarnico, je pa le vprašanje časa, kdaj se bo pojavila povsod.

Kot primer tega bom naštel dva produkta, ki sta mi padla v oko.

(vir: http://www.facebook.com/mischo.erban.dh?ref=ts)

Prvi je najnovejša čelada enega najhitrejših longboarderjev na svetu, Mischo Erban-a. Čelada, katere proizvajalec je Stephan Risch, vsebuje tehnologijo »heads up displaya« ali HUD-a, ki sliko projecira pred človekovim očesom in tako lahko izpiše podatke, ki jih želi, torej čas, hitrost in podobno. Prav tako pa se lahko nastavi tudi kamero in tako longboarder vidi, kaj je za njim. Zanimiva in futuristična zadeva, katere proizvajalec je Recon Instruments (http://www.reconinstruments.com/)

Drugi primer pa je Weefunk s svojo novo linijo Stealth Division. Ta serija longboardov, ki so popolnoma kompozitni, vsebuje GPS sprejemnik in mikroračunalnik, ki beleži vse mogoče podatke, s katerimi lahko nato operiramo, torej popravljamo čase, treniramo, jih primerjamo s prijatelji… Več podatkov najdete na njihovi brošuri: http://ipaperus.ipaperus.com/SD/StealthDivisionMediakit/

(vir: http://ipaperus.ipaperus.com/SD/StealthDivisionMediakit/)

To je torej nov val inovacij, ki se počasi plazi tudi v naš šport. Ali je to dobrodošla ali pa popolnoma nepotrebna stvar  je predmet debate. Vsekakor pa to dokazuje, da longboardanje ni več neka majhna zadeva, temveč rastoča entiteta, ki že pušča pečat na svetu.