Posted on

Zakaj so “sešni” dobri zate

Gačo v akciji na Robidi

Kljub temu, da je pri nas longboarderjev kar nekaj se raznoraznih napovedanih sešnov udeležuje mogoče slab 1% procent. Zakaj je tako ne vem zagotovo, imam pa nekaj idej. Sešni so precej zabaven, zanimiv in poučen način, da razvijaš svoje longboarderske veščine, da spoznaš nov folk in da se maš fajn.

Na sešnih se vedno kaj naučimo

Nekaj časa sem mislil, da se marsikateri ne pridružijo ker menijo, da “ne znajo dovolj dobro furat” in jih je sram. V preteklih mesecih sem tudi dobil potrditev, da sem mislil v pravi smeri. To ni dobro – ne sme te biti sram tega, kako furaš, dobro ali slabo… Ravno v tem je point sešnov, da furaš, da vidiš kako drugi furajo in se po možnosti kaj novega naučiš ali pa se kdo kaj novega nauči od tebe. Longboarderji so po naravi prijazni ljudje, pisana množica folka različnih starosti in obeh spolov, ki nima neumnim predsodkov in z veseljem ti bo vsak pokazal kako foro ali pa svetoval… Če sam/a visiš pred blokom in se malo hecaš z longboardom – vse kul – ampak s časom to postane dolgočasno in povem ti ni mi boljšega filinga, kot pa ko z ekipo furam, se zabavam in se imam fajn.

Tekmovalnost

Tekmovalnost obstaja in je več kot dobrodošla vendar ni na prvem mestu. Pri nas ni pomembno kolk dobro furaš in ali si najboljši/a ali pa najslabši/a. Tekmovalnost je sicer tisto, kar nam pomaga pri razvoju, ker se vedno trudimo biti dobri kot ali pa boljši od nekoga ampak ne zato, da bi kdo pri tem bil ponižan. Pač se vsi trudimo čim bolje furat – saj je to point športanja. Če se po hribu pripelješ zadnji/a dol se ti ne bo nihče smejal… Respect dobiš že po defaultu samo če furaš z ekipo. Seveda, ko nekdo pade, se včasih tudi fajn nasmejimo, ne zlonamerno ampak zato ker smo srečni, da ni bilo kaj resnega (če le ni bilo) in ker padci včasih res smešno izgledajo :)

Izmenjava informacij

Na sešnih si vedno izmenjujemo informacije o longboard opremi (koleških, podvozjih, longboardih itn.) in “longboard” je ponavadi glavna tema pogovorov. Lahko tudi sprobaš druge longboarde in vidiš kako se obnesejo pa za v prihodnje veš kako dilo si nabaviti… Če koga vprašaš “Lahko probam tvoj longboard?” ti bo vsak vedno odgovoril “Seveda lahko…”. Isto tako, vedno zveš kaj novega o sceni in dogodkih ter dobiš informacije, ki jih sicer ne zaslediš drugje (npr. prek interneta).

Isto tako vedno lahko dobiš informacijo o novih placih na katerih lahko furaš – ponavadi smo na sešnih ljudje iz različnih koncov Slovenije, pa vedno lahko vprašaš “So kaki dobri placi na vašem koncu?” ali pa kr sam/a poveš za kak plac k si ga že pofural/a.

Spodbuda

Skupno furanje navdušuje, širi se pozitivna energija med riderji in ta jim daja voljo, da še naprej longboardajo. Ponavadi, ko se razhajamo že planiramo naslednja srečanja in potem celi teden komaj čakamo, da se ponovno dobimo in furamo. Dostikrat, ko se nam nekdo nov pridruži na furanju komentira “Wow, zdaj sem se čist navdušil/a, full je fajn tko, ko nas več fura”. Edino pravilno :)

Še nekaj nasvetov…

Zaščitna oprema – vedno in povsot. Čelada na glavi, rokavice (lahko navadne delavske, čist kul) na rokah obvezno… Če padeš in se poškoduješ, ti to lahko “zamori” ali pa celo zamori drugim, če te morajo peljati v bolnico na šivanje :) Se pravi, ne samo zaradi sebe ampak tudi zaradi drugih. Če nimaš zaščitne opreme, brez skrbi vprašaj ali ima kdo kaj za posodit. Predsodke, nesramnost in preseravanje pustimo doma, na sešnih smo vedno dobre volje in se ne kregamo (razen ko jst popizdim in začnem kričat  :)) Na placih kjer furamo za seboj ne puščamo smeti in ne uničujemo stvari. S tem si zagotovimo čim manjšo sovražnost od ljudi, ki jim že itak gremo na živce s svojimi norčijami.

Kje lahko izvem za sešne?

Da boš na tekočem o sešnih spremljaj Longboard Magazine na Facebooku.

Upam, da se nas v prihodnje zbere kaj več in da v svojih vrstah dobimo nove okrepitve ;) Njoy!