Posted on

Surf Rodz / moje vijolične akse

Ok, večina vas je že videlo moje “P.I.M.P.” Surf Rodz vijolčne akse…zdaj je pa počasi že čas, da napišem svoje občutke in ugotovitve.

Prvo, ko so mi ble vročene sem bil malo presenečen…škatla velikosti ene oldskul videokasete, ko pa sem odprl embalažo in je ven zadišajo po vijoličnem sem vedel, da so d real deal :D

Sledilo je sestavljanje doma…moram reč, da sem dejansko pogledal navodila! Par slikic kasneje mi je blo že vse jasno.

 

Pobi v Surf Rodz so bli še ekstra prijazni in so poslali zraven še kar nekaj kompletov njihovih SolidZ bušingsov.  Odločil sem se, da najtrših črnih nebom uporabil in sem dal modre(srednje trde) na stran proti deski in rdeče(mehke) na stran proti cesti. To sem vse sestavljal nekak po filingu in dejansko nisem mel pojma, kak so bo obneslo na bregu vse skupaj.

Sledilo je še šraufanje na dilo in ena daljših noči zadnje čase…zjutraj se je šlo na Toško Čelo!

Prvi spust…bam v grabn! Hmm, nekam daleč drsi tole vse skupaj, se mi je zdelo. No, že v naslednjem spustu so ble moje in pod mojo komando! Naslednji 2 uri sem se samo čudil in govoril vsem, da se mi zdi, kot da s temi aksami malo goljufaš, ker gre vse prelahko!

Da pojasnim: na srečo, se je kombinacija bušhingsov, ki sem jih nataknil na akse obrestovala in se jih nisem rabil več dotaknit…tudi do danes se jih še nisem. Enostavno delajo!

Izbral sem si akse s 45 stopinjskim kotov, ker izgleda kot neka allaround fajn geometrija, ki je stabilna ampak se da še vedno lepo karvati. Pravtako so te akse precej nižje od običajnih in sem vedel, da jih lahko po želji potem podložim z nagnjenimi rajzerji in si tako prilagodim geometrijo-zgleda, da nebo večje potrebe po tem, razen morda za kake res hardcore bombe.  Zaenkrat se je 45/45 geometrija izkazala za povsem stabilno in akse še niso zavoblale.

Širina aks v mojem primeru je 186mm. Nisem hotel 200mm, ker se mi zdi, da mi preprosto nebi prišle prav, 176mm pa nisem hotel, ker je to širina randal aks…kaj, če že mam izbiro bom pa nekaj vmes vsekal :D Zaenkrat se mi zdi, da sem naredil pravilno odločitev. Surf rodz pa ponujajo tudi razširitvene kite, tako da lahko akse razširim na cca. 200mm, če bi hotu.

Občutki me vožnjo…hmm, Nadim je še najbolje rekel, akse so odpuščujoče! Kar pomeni, da ne potencirajo tvojih napak, ampak jih nekak požrejo. Ne me razumet narobe, če si vržeš te akse na dilo ne pomeni, da lahk bombaš na polne neko cesto polno 180* zavojev in medtem igraš PSP in telefoniraš… s temi aksami je pač vse lažje, ker ne trzajo čez zavoje, ker je nagib bolj linearen, ker nimajo odvečnih luftov v sestavi, so stabilnejše in nižje. Omogočijo ti, da postaneš boljši rajder, ker med slajdom ne poskakujejo in ko popustiš pritisk na zadnji nogi, bolj omirjeno pripeljejo dilo nazaj pod rit. Kakorkoli, s temi aksami pod nogami se lahko velik bolj posvetiš vožnji sami, kar je pa poanta vsega! Akse z veseljem priporočim vsakomur, ker je občutna razlika med temi preciznimi zadevami in navadnimi vlitimi aksami. Že ko ležaj daješ na akso opaziš, da nima NIČ lufta, kot pri običajnih aksah, pravtako kingpin nima nič lufta v baseplateu itd.  Imajo pa tudi svoje “pomanjklivosti”…ležaji so 10mm, kar pomeni, da ne moreš v prvi skejtšop po ležaje in spejserje in vse skup natakniti na akso ampak jih moraš naročiti, je pa aksa zaradi tega močnejša in je manj možnosti, da se bo zvila. So pa tudi malo težje od navadnih aks, kar se malo pozna pri poganjanju, ampak vse prej naštete dobre lastnosti več kot 100x odtehtajo slabe.

Za moje pojme več kot vredne svojega denarja! Kdorkoli jih hoče sprobat naj reče…spreading the stoke :D

vijolčna je najhitrejša!

rodzenrol

Avtor objave: Jernej Podgoršek