Posted on

Slide gloves!

Najprej vam bom postavil retorično vprašanje. Zakaj retorično? Predvsem zato, ker bom takoj sam odgovoril nanj, delno pa tudi zato, ker retorična vprašanja postavljajo pametni ljudje!

Vprašanje: Katera dva dela zaščitne opreme sta najbolj vitalna pri longboardanju?

Odgovor: Čelada in rokavice.

Ta odgovor drži brez dvoma, neizpodbitno, neomajno ter absolutno.

O.k., dovolj dramatiziranja ter zafrkavanja. Kljub pridihu heca je odgovor resničen. Čelada bi morala biti že sama po sebi dovolj samoumevna (v to zakaj je to tako se sploh ne bom spuščal) med tem ko pa so rokavice tiste, ki nam zares omogočijo varen a odločilen korak na višji nivo longboardanja. Kakšna je torej vloga rokavic in od kod jim pripisujem tak pomen?

Prvo kot prvo: pri večina padcih se longboarder poskuša ujeti na roke. Ker naša koža ni tako trpežna kot asfalt, na katerega načeloma pademo, bosta brazgotine ter škoda prej nastali na naših dlaneh kot pa na asfaltu. Z rokavicami to preprečimo, oz. zelo omejimo. Nekatere rokavice pridejo celo z zaščito za členke ter zapestje. Prvi razlog je torej varnost.

Drugo kot drugo: Napredek. Rokavice nam omogočijo, da se izvijemo iz omejenega sveta in mišljenja, ki ga sprva navidezno ponuja longboard. Ni namreč vse, kar nam longboard lahko nudi to, da stojimo na njemu ter se peljemo okoli pokončno kot kaka smreka. Slej kot prej ugotovimo, da je to le kaplja v kozarec tega, kar lahko na longboardu počnemo. Vsi slajdi in triki naenkrat postanejo lažje dosegljivi ali pa sploh mogoči. To, da se lahko pri hitrosti dotaknemo tal naenkrat odpre vrata v nov svet zabave ter adrenalina.

Tretji kot tretje: Samozavest! Rokavice ogromno dodajo k samozavesti riderja. Že samo zavedanje, da imaš zavarovane dlani dela čudeže. Resno priporočam!

Negativna stran rokavic? Čez čas začnejo smrdet, roke se potijo kot nore, nikoli več niso tako lepe kot tisti dan, ko si jih kupil ter vse prerade se strgajo.

No, to je bil bolj filozofski članek o pomenu obstoja slide rokavic. Naslednjič pride malo bolj tehnični članek, ki bo podal malo razlag kaj je kej in zakaj je kej ter podal par nasvetov o nakupu ali domači izdelavi.