Posted on

Nastavitve podvozja 1.del – geometrije in kombinacije

Evo, danes bomo imeli učno uro o tem, kako nastaviti svoje akse. Članek bo bolj fokusiran na to, kako nastaviti svoje akse za proge, kot smo jo imeli možnost vozit ta vikend. Kurešček cup!

Za osnovo bom vzel Randal RII 180 akse, ker je jih pač večina od nas uporablja.

Prvo kot prvo, aksam moraš pustit, da delajo to za kar so dizajnirane-zavijanje!!!!! Kot smo videli ta vikend, nekateri tega pač ne razumejo in so šli naravnost v bale, ali še hujše, v kakšnega rajderja pred njim :D
Kdor je mel možnost stati na kaki dili favoriziranih rajderjev je lahk vidu, da imajo akse nastavljene maksimalno možno na mehko, toliko da se koleščki ne dotaknejo dile v polnem zavoju.

Torej…Randal so zelo zelo priljubljene akse in ne brez razloga, saj so zelo versatilne. Ena imed njihovih večjih prednosti pa je ta, da jih lahko kupite v različnih geometrijah. V osnovi se v naših krajih večinoma dobijo modeli s 50 stopinjskimi ploščicami.

Te ploščice so najvišje in najbolj zavijajo in so odlične za kruzanje, karvanje itd.

Randal prodaja tudi 42 stopinjske ploščice, ki so nižje,  zavijejo manj in se nagnejo v povprečju kar veliko globje-treba je pazit na wheelbite. Te so bolj primerne za downhill, saj so nižje in manj odzivne.

Dobijo se pa tudi 35 stopinjske ploščice. Višina je enaka kot pri 50 stopinjskih,  ker je dno ploščice debelejše.

To so te, ki so sicer iz DH serije aks, ampak so kompatibilne z rII hangerji. Se pa ta geometrija kot komplet nekaj redkeje uporablja na topoumt dilah, veliko ljudi jih pa uporablja kot zadnjo ploščico na dili, spredaj pa 50 ali pa 42 stopinjsko, tako da dila spredaj zavija bolj kot zadaj. Sam se celo sezono vozil tak setup(50/42)  in je res zelo stabilna kombinacija, ampak dokaj neuporabna za freeride, ker se je zelo nerodno peljati vzvratno.

Za danes bo to dovolj, da malo razmisliš o tem, kakšen stil vožnje je za tebe in bo izbira geometrije lažja. V naslednjih dneh se bom pa malo razpisal o bušingsih(gumicah) v aksah, ter podložkah, ki jih uporabljamo.

loosy goosy!

rokenrol!