Posted on

Čelada za obljubo

Otečena zapestja, zviti gležnji, potolčena kolena in komolci…vse to so dokaj vsakdanje poškodbe skejterjev in longboarderjev.
Kaj pa polomljena rebra, takšni in drugačni zlomi rok, razbite arkade…malo manj običajne zadeve, ampak se pojavljajo dnevno pri nas.
Kaj pa koma, paraliza in nasplošno motorične in duševne motnje…na žalost so to vse zelo vsakdanje stvari pri nas, ki pa se večinoma pripetijo v prometnih nesrečah bodisi z avtom ali pa motorjem. Ampak 99% odstotkov motoristov nosi čelade avtomobili so pa narejeni po določenih standardih, tako da zagotavljajo določeno mero varnosti. Zdaj si pa predstavljaj, da bombaš hrib z longboardom pri 60, 70, 80 itd. km/h…brez čelade. Če ne greš na motor brez čelade in pa v avto nepripasan, zakaj bi potem stopil na dilo brez čelade? Dejansko ni potrebno doseči zgoraj omenjenih hitrosti za trajne poškodbe, ki vas bodo spremljale vse življenje, ampak se lahko to zgodi na poti v trgovino.

To se je zgodilo mlademu fantu z imenom Ian Tilman, ki je živel na Floridi. Bil je vojak in pa skejter. Na preprosti “kruzici” po ulici je padel na glavo in deset dni kasneje umrl.

http://www.theiantilmannfoundation.org/

To je stran, na katero se lahko prijavi vsak in v zameno za obljubo, da bo nosil čelado prejme le-to brezplačno. Plača se edino stroške pošiljanja (7$) oz. se čelado prevzame v enem od tamkajšnjih skejtparkov. Ali pošiljajo tudi v EU nam ni znano, lahko pa vprašate.

Je pa to odlična ideja, ki bi jo lahko povzelo tudi kakšno slovensko podjetje oz. organizacija in to še preden se bo imenovala po kakem fantu oz. punci.
Ian Tilman, 26.11.1976 – 26.5.2005