Posted on

Longboard 101, 2. del – Oblike dil

V prejšnem članku sem opisal osnovne tipe dil, ki jih srečamo. Vendar pa to ni vse, kar dilo opisuje. Imamo namreč veliko različnih oblik, materialov, drugih lastnosti kot je concave, itd… V tem članku bom opisal oblike, ki jih lahko opazimo. To je ponavadi prva stvar (poleg grafike), ki nam pade v oči, zato je pametno poznati, kakšno vlogo oblika sploh igra.

Oblika longboarda igra kar precejšno vlogo. V določeni meri vpliva na to, kako se longboard obnaša, kako ga uporabljamo, predvsem pa ima glavno vlogo, kako se mi na njem počutimo.  Podobno kot pri tipih dil bom tu ločeno opisal oblike, ki jih lahko srečamo.

  • Pintail: Pintail je ena najbolj prepoznavnih oblik longboarda. Po obliki nekako spominja na surf. Spredaj je koničasta, na področju sprednje noge se razširi nato pa proti repu vedno bolj oža. Nekatere so so na repu koničaste nekatere pa imajo odrezan rep. Ta oblika je najbolj popularna pri dilah za kruzanje ter pumpanje, čeprav najdemo take oblike dil tudi pri downhillu ter slalomu. Nekateri pravijo, da ožji zadnji del omogoča lažje pumpanje. Načeloma so to zelo udobni longboardi.

  • Fishtail: Tu gre za nekakšno izpeljanko pintail dile. Rep se ponavadi za zadnjim podvozjem razširi. To omogoča, da je med vožnjo longboarder postavljen bolj proti repu dile. S tem lahko dobimo bolj pristen občutek surfanja. Nekateri fishtaili se zadaj ne razširijo ampak imajo razcepljen rep, ki spominja na ribo, od tu tudi ime. Take dile so primerne za hitro in dinamično vožnjo po urbanih okoljih, saj nudijo veliko okretnost zaradi repa.

  • Simetrične: Simetrične dile so, kot že ime pove, enake na obeh koncih. To je dobrodošlo predvsem pri freerajdu, saj tu dostikrat dilo zaslajdamo za 180 stopinj in s tem obdržimo enake vozne lastnosti kot v prejšno smer. Te dile ponavadi pridejo z cutouti, ki jih bom opisal kot naslednji tip dile, saj dile s cutout dizajnom niso vedno simetrične.

  • Cutout dile: Cutout pomeni, da imaja dila tam, kjer so koleščki odrezan del platforme (tako kot je vidno na zgornji sliki).  S tem zmanjšamo nevarnost wheelbight-a. Wheelbite se pojavi takrat, ko longboard tako nagnemo, da se dila in kolešček dotakneta. Takrat se ponavadi longboard zaustavi, mi pa poletimo kot superman. Take dile torej omogočajo mehkejšo podvozje ter večja koleščka. Omogočajo pa tudi to, da je dila nižja, zato so take oblike zelo popularne pri freeride ter downhill longboardanju. Manj so primerne za dile, na katerih se pleše, saj znatno zmanjšajo prostor, kamor lahko postavimo podplat. Take dile so ponavadi simetrične, to pa vseeno ni pravilo, zato sem jih opisal ločeno od simetričnih dil.

  • Slide: To obliko nisem znal opisati na drugačen način. Take dile imajo izgled klasičnega skejta, čeprav so večje. Uporabljajo se predvsem za tech-slide, torej za slajdanje, popularne pa so tudi pri vožnji po krivinah. Čeprav bi lahko to dilo štel med simetrične dile je vseeno dovolj specifična, da si zasluži svojo lastno kategorijo.

Iskreno povedano, kar se oblik dil tiče je tu vse prepuščeno domišljiji oblikovalca. Če povežemo tipe dil ter oblike, lahko tu najdemo praktično vse mogoče kombinacije. Na nas je, da najdemo tisto obliko, ki nam najbolj odgovarja, zato je pametno, da longboard, preden ga kupimo, tudi sprobamo.

Naslednjič bom opisal še ostale lastnosti, ki vplivajo na vožnjo, kot so flex, concave ter druge “malenkosti”.