Posted on 3 komentarji

Longboard 101, 1. del – tipi dil

Longboarding je pri nas šport, ki je v porastu. Vseeno pa je zaradi razkropljenosti teh, ki se s tem športom ukvarjajo, ter relativno majhne ponudbe, pri nas premalo poznan. V to ne spada le poznavanje aktualnih dogodkov, predstavnikov športa ter proizvajalcev. Veliko ljudi ne pozna opreme ter morda ne razume kako točno deluje. Vse to je potrebno za maksimalen užitek ter tudi za samo varnost pri temu športu. Zaradi tega sem se odločil, da bolj podrobno opišem opremo. Serijo člankov bom razdelil na več delov. V prvem delu se bom posvetil dilam.

Longboard deck (dila) je tisto, na čemer stojimo. Tu ne gre le za nek ploščat kos lesa. V obliko in zgradbo dile gre ogromno razmisleka, raziskav ter testiranja. Skozi leta se je razvilo več značilnih oblik dile. Načeloma obstajajo štirje tipi longboardov in te so:

Topmount: Topomount je tip longboarda, pri katerem je podvozje nameščeno pod dilo nekako tako kot pri skejtu. To je oblika, ki so jo imeli prvi longboardi. Topmount dile veljajo, vsaj pri hitrejših disciplinah, za bolj zahtevne, saj so bolj občutljive na input človeka, ki stoji na dili. To je posledica tega, da je dila postavljena visoko, zaradi česar se poveča vzvod na podvozje. Zaradi tega je potrebno manj sile, da longboard nagnemo in s tem zavijemo. Rezultat tega pa je bolj odziven longboard. To je načeloma dobrodošlo saj se poveča oprijem v ovinkih. Zaradi povečanega pritiska na kolesa je težje prisiliti dilo, da zgubi oprijem ter preide v slajd. Ko pa topmount dila zdrsne v slajd, nudi veliko več kontrole kot pa kaka spuščena dila.

Primer topmount dile:

3038511_orig

Drop through: Drop through dile so narejene tako, da podvozje gleda skozi dilo, ki je nameščena pod osnovno ploščo podvozja (baseplate). To naredi longboard nižji. Zaradi nižjega težišča je vzvod na kolesa manjši, zato ni tako velikega oprijema, kot pri topmount dilah. Dila torej rajši spusti oprijem ter zdrsne v slajd. Te dile so načeloma, pri večjih hitrostih, stabilnejše kot pa topmounti. Zaradi slabšega oprijema so tudi zelo priljubljene pri tistih, ki vozijo freeride. Nižji longboard pa naredi daljše poti, opravljene z longboardom, bolj udobne, saj smo postavljeni bližji tlom, s čimer olajšamo bremzanje ter potiskanje.

Primer drop through dile:

dropsp-2

Drop deck: Drop deck longboardi so takšni, kjer je platforma, na kateri stojimo, spuščena glede na del, kjer je nameščeno podvozje. Takšni longboardi so ponavadi nižji od drop-through dil. Zaradi majhne višine so take dile najbolj udobne za potiskanje ter bremzanje. So pa tudi najbolj stabilne. Zaradi položaja platforme, kjer stojimo, glede na točko, kjer se podvozje nagiba, se longboard obnaša nekako tako kot viseča mreža, na kateri ležimo ter se guncamo. Za to, da longboard nagnemo je potrebno več sile, kar poveča stabilnost, središče teže ob nagibu je postavljeno bolj na sredino podvozja, zaradi česar pa je sila, ki jo prenašamo na koleščka tu zelo majhna, kar pomeni, da longboard hitro izgubi oprijem s tlemi. Zaradi majhne višine longboarda se tu rad pojavi railbite, kar pomeni, da se stranica longboarda dotakne tal, kar povzroči škodo dili ter lahko povzroči padec. Temu se ognemo s tršim podvozjem. Take dile so zelo popularne pri freerajdu ter pri downhill-u.

Primer drop deck dile:

landyachtz-evoblacktree-longboard2

Double drop: Kot že ime pove gre tu za dvojno spuščeno dilo, torej za kombinacijo drop through in drop deck dil. To longboarderja pripelje še nižje k tlom, s čimer se še poveča stabilnost. Vse to pa gre za ceno oprijema, ki je manjši glede na ostale tipe dil. Take dile so popularne pri longboardanju na zelo velike razdalje, saj omogočajo najbolj udobno vožnjo. Popularne pa so tudi pri freerajdu ter downhillu.

Primer double drop dile:

demonseed

Izbira prave dile je na začetku, ko še ne vemo kaj želimo, težka. Ko bolj spoznamo sebe kot longboarderja, način, kako vozimo ter discipline, s katerimi se ukvarjamo, pa izbira postane lažja. Treba pa se je zavedati, da nobena oblika ni boljša  od druge, vse je odvisno od osebe, ki na njej stoji. Preference se razlikujejo od človeka do človeka, zato najdeš v vsaki disciplini longboardanja vse možne tipe dil.

Vseeno pa tip dile ni edino, kar vpliva na našo vožnjo in počutje na longboardu. Ostale lastnosti, ki vplivajo na vožnjo, bodo opisane v sledečih člankih o osnovah longboarda ter longboardanja.

3 thoughts on “Longboard 101, 1. del – tipi dil

  1. fajn napisan članek. Le tako naprej!

  2. Ej dober članek Miha, lep, urejen, negovan, hkrati pa še poučen :)
    Komaj čakam naslednje članke ;)

  3. Odličen članek! Še več takih.

Comments are closed.